ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis un avertisment clar pentru toți cei care vopsesc ouă de Paște. Există o greșeală care ar putea să pună sănătatea în pericol, de aceea se recomandă ca vospirea să fie efectuată în condiții de siguranță. Vezi mai jos despre ce este vorba!
Peste doar două zile, creștinii se vor strânge în jurul mesei și vor sta alături de cei dragi, vor depăna și își vor face amintiri. Tot în această perioadă, gospodinele pregătesc preparate speciale, specifice momentului, pentru ca cei dragi să își bucure papilele gustative. De altfel, mulți dintre creștini urmează tradiția și înroșesc ouă de Paște, prepara pască și cozonaci, dar și alte mâncăruri gustoase.
Evident, fiecare persoană trebuie să fie atentă la produsele pe care le achiziționează de la comercianți, la termenele de valabilitate, dar și la ingredientele impregnate pe etichetele produselor. De data aceasta, avertismentul lansat de ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este îndreptat către vopseaua de ouă.
Vezi și ÎN CE ZI SE VOPSESC, DE FAPT, OUĂLE DE PAȘTE. UN CĂLUGĂR A EXPLICAT MOTIVUL: ”SE SIMTE O ENERGIE…”
Citește și DE NECREZUT! CÂT A AJUNS SĂ COSTE UN COZONAC, ACUM, CU 2 ZILE ÎNAINTE DE PAȘTE
În acest sens, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, au fost analizate nu mai puțin de 61 de produse, potrivit ANPC. Ce conține, de fapt, vopseaua de ouă? Potrivit datelor, în compoziție există E-uri, în 98,36% dintre produsele analizate. Pentru a fi mai în siguranță, sfecla roșie poate fi utilizată pentru vospirea ouălor. Leguma conține betanină în proporție de 75-95% (pigment roșu). Conform InfoCons, aditivii alimentari variază între 0-11.
„Achiziţionarea vopselei se va face numai din locuri autorizate şi se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale. Atenție! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.
Sfecla roşie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenţi roşii şi galbeni cunoscuţi sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roşii) şi betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina şi reprezintă 75-95 % din pigmentul roşu. Datorită acestei substanţe, sfecla are o culoare roşie intensă şi poate acoperi uşor coaja poroasă a unui ou. De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albuşul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme”, a precizat Paul Anghel, director în cadrul ANPC, pe internet.
Sursă foto: Pixabay